13.10.06

Kritikk av Aynd Rands objektivisme

Ayn Rand og hennes objektivisme, da kan vi snakke om tvilsom teori.. En objektiv virkelighet finnes, det bare det at de milliardene av mennesker som finnes i denne virkeligheten oppfatter virkeligheten litt forskjellig. Kan vi da snakke om en, og kun en grunnlegende forståelse av virkeligheten? Hvis så, hvem innehar den? Eliten (som i "The Fountainhead"?) Er det kun eliten som har innsikt i det som er virkelig på alle måter, og som er relevant for å bygge et filosofisk/politisk system?
Ayn Rand hevdet videre at obejktivismen var et helhetlig system som innebar, filosofi, politikk, etikk, estetikk. Hmm.. minner ikke dette om fundamentalisme? Vil den reise seg som fremdeles hevder at menneskets fornuft kan gripe hele helheten, og den som fremdeles tror på et, og kun et, helhetlig tankesystem.
Menneskets fornuft er dessverre alt for skrøpelig til å fatte alt det som er objektivt. Men det skal også sies at hun hadde mye rett i det hun tenkte om individets rett til frihet, det er bare det at dette individet blir forferdelig lite fritt hvis det er kun eliten som kan definere virkeligheten. Men Aynd Rand skal ha all ære for å ha skrevet gode romaner om hvordan eliten i manøvrerer samfunnet.


Softtag