20.1.06

En bekjent av Matias Faldbakken kjøpte tre ukjente tekster av Jan Kjærstad av undertegnedes venn, - bruktbokhandleren i Molde.

Snort stories er en samling korte tekster skrevet av Matias Faldbakken. Noen av disse tekstene er tidligere utgitt i forbindelse med hans kunstutstillinger, og noen er publisert i ulike tidskrifter og aviser. Dette er et litt dårlig utgangspunkt for samlingen, da disse tekstene ikke er i sin rette sammenheng. Enkelte av tekstene bør forståes i forbindelse med et større kunstprosjekt. Men allikevel kan en få noe ut av dem når de ikke ses i denne konteksten.

Tekstene er i hovedsak et innspill og kritikk av kulturfeltet. Både høy og lavkultur. Her får kulturkritikken og kunstneren gjennomgå. Kritikeren er bare ei høne som kakler når høna (kunstneren) legger et egg, og kunstneren er ikke lenger den som provoserer fram reaksjon. Kunstneren har selv blitt byråkrat med ni til fire jobb, og må forhandle med publikum om forandring.

Det merkelige med Matias Faldbakken er at han gir skarp kritikk av kunstneren som bedriver samfunnsmessigkritikk og aktivisme i sin kunst. Det er nettopp hva han gjør sjøl! Han kritiserer både kunstneren og samfunnet. Et eksempel på snedig samfunnskritikk er historien Kvinnelig resignasjon - Jan Kjærstad.

Det virker som Matias Faldbakken vil skyte ned alle “sannheter“. Dette gjør han ved å utslette alle forestillinger ved å vise oss motstridene holdninger som utvisker hverandre. Både hos seg sjøl, i kulturfeltet og i samfunnet.
Dette kommer også fram i måten han har konstruert tekstene ved å blande fiksjon og fakta. Dette virkemidlet bruker han til å komme med underfundige poenger.

Softtag

No comments: