9.11.05

Hva faen er det som skjer i Frankrike? Hvorfor skjer det?

Opptøyene i Frankrike har pågått i en og en halv uke, og de fortsetter å spre seg. Det har blitt et stort nasjonalt problem. Hva har gått galt?Det er mye som har gått galt i Frankrike. Den voksende underklassen med innvandrerbakrunn har lenge vært en sosial trykk-koker. Nå har kjelen eksplodert. Under ligger dyp frustrasjon over fattigdom, arbeidsledighet og forskjellsbehandling. Det skulle ikke mer en et skjeivt ord fra en politiker før situasjonen akselererte."De er avskum og må fjernes med høytrykk-spyler". Dette blir ikke tolerert av unge mennesker som vil noe i denne verden.Bakrunnen for dette store sosiale problemet er selvfølgelig komplekst, men noen trekk tror jeg vi kan være sikre på.

* For dårlig integreringspolitkk.

*Økt fremmed frykt etter terroraksjonene rundt om kring i verden gjør at hvite franskmenn ikke vil ansette folk med innvandrer bakgrunn.

*Direkte og indirekte rasisme fører til hat mot samfunnet.

*For dårlig velferdspolitikk. Velferdsgoder må skjæres ned på for å klare å konkurrere med andre land i verdenshandelen.

*Industri og arbedeidsplasser blir flagget ut til lavkost land.

*Massiv kommersielt press på ungdommen om å være velykket i form av reklame, film, musikk osv.fører til frustrasjon når mulighetene er begrenset til å oppnå akuratt dette.

Her har franske politikere ingen lett oppgave. En ting er i hvert fall sikkert. Det hjelper ikke å spyle dem i fra gata med høytrykk-spyler.

No comments: