22.11.05

Å reise tilbake i tid til svundne house tider.


Etter å ha blitt inspirert av lotten trykker Softtag også litt østeuropa nostalgi.

Å oppleve en nattklubb i Bucuresti er som å dra tretten år tilbake i tid til "the summer of love" i 1992. Den tida da gud og hvermann møttes på raveparty, og hadde det overmåtelig moro. Den samme livsgleden raverne opplevde her hjemme i Norge da, finner du på byens mange house klubber. I det du lander på flyplassen i Bucuresti, hovedstaden i Romania, skjønner du at dette er et annerledes land. For bare seksten år siden var dette et kommunistisk land ledet av despoten Causescu. Han var en av de mest brutale og herskesyke ledere i moderne historie. Dette fikk han svi for da han og hans kone ble stilt opp mot en vegg og henretta av folket 1. juledag 1989.

Siden har Romania med stormskritt beveget seg mot en mer vestlig form for livstil. House og klubb kulturen i Romania er et bevis på dette. Den starta på alvor 1. februar 1998, da den landsdekkende radiostasjonen Profm begynte å spille moderne tekno og house musikk. Dette tok den yngre generasjonen imot med åpne armer. Sommeren samme år åpnet den første houseklubben The Office opp i hovedstaden. Endelig hadde unge mennesker en egen kultur de kunne identifisere seg med. En kultur som framelsker frihet og individualitet, som de hadde vært sultne på siden kommunistregimet falt. Gjennom musikken og utelivet kan de identifisere seg med vestens idealer, og ta avstand fra foreldregenerasjonen, som fremdeles har framskritts vegring.

Engelske dj`er elsker å spille på disse klubbene. De drømmer seg nostalgisk bort til begynnelsen av nitti åra. Til summer of love. Stemmningen er skyhøy, alle danser og smiler. Dette gjør de fleste uten å dope seg.

"Vi trenger ikke å dope oss, for når vi rumenere først er ute for å ha det gøy gjør vi det tilgangs. Dop er da helt overflødig." Sier RadoBudar, som var en tidligere dj ved The Office.

Klubbene er fylt opp til randen av festkåte mennesker. Damene danser lettkledde på bardisken til fet oppdatert house og klubb musikk, og dj`en beveger seg svett og entusiastik bak platespillerne til rytmene.

De to beste houseklubbene i Bucuresti er Dumars og Tunnel. Dumars er en stor klubb som gjestes av internasjonale dj`er, og coverchargen er relativ høy til Romania å være. Her frekventer de mest velstående unge menneskene. Tunnel er en mindre klubb uten covercharge med en intim atmosfære. Denne klubben kan uten tvil sammenlignes med Skansen som var en av de beste klubbene i Oslo.

Vil en oppleve fest og badeliv kan en ta toget fra Bucuresti til Mamaia ved Svartehavs kysten hvor klimaet om sommeren kan minne om middelhavet. Sesongen varer fra mai til slutten av september. Dette er etter vestlige forhold et veldig billig sted å feriere. Her kan en sløve i en solseng på en av de mange strandbarene med en kald drink på dagen, og om natta kan en ta del i det yrende nattelivet, som holder det gående til sola står opp igjen.

Hvis du tar denne alternative "sydenturen" må du besøke nattklubbene ClubXXI, Mania, og The Office hvor barn av høytståendepolitikere gjester. Besøker du denne klubben må du ikke fristes til ta dop.

For som Rado, som jobber der sier; "På The Office er det nulltoleranse for dopmisbruk, og blir du tatt her med en stripe på vei opp i nesa blir du kasta på dør, som en av politiker sønnene ble!"

Besøker du disse house klubbene lover jeg deg at du ikke vil bli skuffa, snarere tvert i mot. Er du heldig kanskje du vil komme å danse til en av Romanias beste dj`er. Dj Pascal, som er på høyde med internasjonale dj`er. Og glem for all del ikke "Dragostea din tei" av Ozone, he he. Landeplagen som herja Norge for et par år sida. De er fra Romania.

Softtag

2 comments:

lotten said...

Ah, så kult:)
Jeg hadde selv veldig lyst til å reise til Romania for noen år siden, men kom meg aldri avgårde..

Softtag said...

Ja.. det må du gjøre en annen gang. Jeg digger å dra til merkelige steder, som står langt nede på andres reiseliste. Neste reisemål er Montenegro.